Selvfølelse og selvtillit - hva er forskjellen?
Selvfølelse og selvtillit er to begreper som ofte brukes om hverandre, men som faktisk beskriver forskjellige aspekter ved hvordan vi ser på oss selv. Å forstå forskjellen mellom dem er viktig for vår personlige utvikling og helhetlige helse.
Hvordan vi tenker om og ser på oss selv
Når vi er selvkritiske skaper vi store begrensninger for oss selv, for hvordan vi lever livene våre. Det går utover den psykiske helsen. Har du det dårlig psykisk, har som oftest kroppen det ikke så bra heller. Dette henger sammen. Det skapes en ubalanse. Hva vi tenker og føler om oss selv – uansett årsak – går ikke bare ut over hvordan vi selv har det, det kan også gå ut over relasjonene våre til andre mennesker. På vondt og godt. Men er det mulig å ha lav selvfølelse og høy selvtillit? Altså at du er kritisk til deg selv, men at du for eksempel helt fint kan stå på en scene og prestere foran et publikum? Ja, for de to har forskjellig utgangspunkt. Men selvfølelsen er likevel, slik jeg forstår det, fundamentet i selvet.
Forskjellene mellom selvfølelse og selvtillit
En viktig forskjell mellom de to begrepene er at selvfølelse er mer stabil over tid, mens selvtillit kan svinge avhengig av situasjonene du står overfor. Du kan ha høy selvfølelse selv om du opplever et nederlag i noe, fordi følelsen din av egenverdi ikke er avhengig av resultatene dine. På den annen side kan lav selvtillit i spesifikke aktiviteter føre til at en tviler på evnene sine, selv om en i bunn og grunn har en god selvfølelse.
God selvfølelse – du føler deg verdifull og elsket, aksepterer deg selv som den du er og står trygt i det.
God selvtillit – du tror på egne evner, ferdigheter og prestasjoner ut fra erfaring og mestring.
Selvfølelse – jeg tror på den jeg er
Selvfølelse handler om hvordan du oppfatter din egen verdi som menneske. Det er en dypere og mer grunnleggende følelse som stammer fra den indre overbevisningen om at du er god nok som den du er. At du føler du er verdifull og elsket – av både andre og deg selv – uavhengig av hva du kan prestere eller hvordan andre oppfatter deg. Når en person har høy selvfølelse, aksepterer hen seg selv, med styrker og svakheter. Hen opplever en indre ro og trygghet som gir hen mot til å møte livets utfordringer.
Selvtillit – jeg tror på at jeg kan
Selvtillit refererer til troen din på egne evner og ferdigheter i spesifikke situasjoner. Det handler om hvordan du vurderer prestasjonene dine og hvor mye du tror på deg selv når du står overfor oppgaver, som for eksempel eksamen eller å delta i en konkurranse. Selvtillit kan bygges opp gjennom erfaring og mestring. Mestringsfølelse bidrar til å styrke selvtilliten i det du mestret, som for eksempel å ha gjort noe du ikke har turt å gjøre tidligere. Sjansen for at du vil gjøre det igjen er større, fordi erfaringen tilsier at du kan klare det. Dette bygger selvtillit OG selvfølelse, så henger de to sammen også.
Det starter med å akseptere seg selv og føle seg verdifull og elsket.
En god selvfølelse gir høyere selvtillit.
God selvfølelse bidrar til høyere selvtillit
Det er viktig å jobbe med både selvfølelse og selvtillit. Starter du med å bygge en god og solid selvfølelse vil du få et sterkt fundament for utvikling av selvtillit. Når du føler deg verdifull og akseptert, er du mer tilbøyelige til å ta risiko og utfordre deg selv, noe som igjen kan føre til økt selvtillit.
Selvbilde
Både selvfølelse og selvtillit er spiller en stor rolle for vår psykiske helse og livskvalitet, men de representerer forskjellige sider av selvbilde ditt. Å forstå og pleie begge kan hjelpe deg til å leve et mer balansert og tilfredsstillende liv. Samlet vil det gi deg et godt selvbilde.
Som samtaleterapeut utforsker jeg sammen med klienter hva det kan være som gjør at de opplever å ha lav selvfølelse. Ved å bli bevisst følelser rundt dette og hva som aktiverer dem, er det mulig å oppleve en endring i prosessen videre.
Ønsker du å styrke selvfølelsen din? Sjekk ut kurset Sterkere i deg selv og modigere i livet - klikk HER